Abstract:
Bu araştırmada, Denizli ili Pamukkale, Merkezefendi ve Honaz ilçelerindeki okul yöneticileri ile öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamlarını düzenlemelerine ilişkin görüşleri ve bu görüşlerinin kişisel özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma nicel ve tarama modelinde olup örneklem seçkisiz örneklem ile seçilmiştir. 416 okul yöneticisi ve öğretmenden toplanan veriler gerekli analizler yapılarak çalışmanın bulguları elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı; “Kişisel Bilgiler” ve “Okul Dışı Öğrenme Düzenleme Ölçeği (ODÖDÖ)” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Okul dışı öğrenme ortamlarını düzenlemeye ilişkin bilgi boyutuna ilişkin görüşlerinin çok olumlu olduğu ve okul yöneticileriyle öğretmenlerin okul dışı öğreneme ortamlarının bilgiye ulaşma ve bilgiyi elde etmede önemli bir işlevi olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Uygulama boyutunda okul yöneticileriyle öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamlarını düzenlemede uygulamada çok fazla katkı sağladığı ve işlevsel olduğu yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür. Değerlendirme boyutunda okul yöneticileri ile öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamlarının düzenleme konusunda önemli katkılar sağladığı yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür. ODÖO Ölçeğine okul yöneticileri ile öğretmenlerin genel görüşlerinin okul dışı öğrenme ortamlarını düzenleme konusunda yüksek düzeyde ve çok olumlu yaklaşımlar içinde oldukları ve önemli buldukları görülmüştür. Bununla birlikte planlama boyutunda okul yöneticileriyle öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamlarının planlama konusunda önemli katkı sağladığını düşündükleri tespit edilmiştir. Alt boyutlar içinde en yüksek ortalamanın uygulama boyutuna ait olduğu
ve bunu sırasıyla değerlendirme ve bilgi boyutları izlerken en düşük ortalamanın ise planlama boyutunda olduğu saptanmıştır.
Okul yöneticileri ve öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamları ve alt boyutlarına ilişkin görüşlerinin cinsiyet ve ceza alma durumuna göre farklılık göstermediği görülürken yaş, çalışma pozisyonu, medeni durum, eğitim düzeyi, branş, çalıştığı ilçe, ödül durumu ve okul dışı eğitim ortamlarıyla ilgili eğitim alma durumlarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.Farklılıklar yaşa göre 46-50 yaş aralığındakiler lehine, çalışma pozisyonuna göre okul müdürleri lehine, medeni duruma göre bekarlar lehine, eğitim düzeyi olarak lisansüstü mezunları lehine, branş olarak genellikle ortaokul branş lehine, İlçe olarak genellikle Pamukkale ilçesindekiler lehine ve Honaz’da çalışanlar aleyhine, Ödül alanlar ve okul dışı öğrenme ile ilgili eğitim alanlar lehine olduğu görülmüştür. Bu durum okul dışı öğrenme alanlarını düzenleme bağlamında kişisel değişkenlere göre büyük oranda farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum olağan karşılamıştır.