Abstract:
Bu çalışmada anaokulu Merkezefendi ve Sarayköy ilçelerinde çalışan eğitim yöneticilerini okul dışı öğrenme ortamlarına ilişkin algıları ve bu algılarının bazı değişkenlere göre ilişkisi incelenmiştir.
Araştırmada “tarama modeli” kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2019–2020 eğitim-öğretim yılı Denizli ili Merkezefendi ve Sarayköy ilçelerinde görev yapan 580 eğitim yöneticisinden oluşmaktadır. “Rastgele örnekleme” yöntemiyle seçilen 270 eğitim yöneticisine ulaşılarak anket sorularının tamamına cevap veren 257 eğitim yöneticisinden veriler toplanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı; “Kişisel Bilgiler” ve “Okul Dışı Öğrenme Ortamları Ölçeği” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizinde alfa güvenirlik katsayısının 0.78 ile 0.98 arasında değiştiği ve ölçeğin geçerlik ve güvenirlik düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür.
Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin çoğunun kadın; 31-40 ve 41-50 yaş aralığında, sınıf öğretmeni branşında, lisans mezunu, 11-15 ve 16-20 yıl aralığında kıdemli, Merkezefendi ilçesinde görev yaptığı, okul dışı eğitim ortamlarıyla ilgili eğitim almadığı ve Denizli il Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE biriminin hazırlanmış olan okul dışı eğitim ortamlarıyla ilgili kılavuz kitapları okumamış ve incelememiş olduğu görülmüştür.
Yapılan inceleme ve analiz sonucunda okul yöneticinin okul dışı öğrenme ortamları ölçeğinde en az katılım gösterdikleri önermenin “En iyi okul dışı öğrenme ortamı sosyal paylaşım siteleridir” önermesine “Katılmıyorum” şeklinde görüş bildirdikleri görülürken en fazla katılım gösterdikleri önerme ise “Okul dışı öğrenme ortamları öğretmen ve öğrenciye sınıftaki kazanımlar için yardımcı olur” önermesi olup “Katılıyorum” derecesinde olduğu görülmüştür. Genel olarak okul dışı öğrenme ortamlarıyla ilgili algılarının “Katılıyorum” düzeyinde olduğu ve olumlu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Eğitim yöneticilerinin okul dışı öğrenme ortamlarına ilişkin algılarının farklı değişkenlerle ilişkisine bakıldığında cinsiyet, eğitim düzeyi, kıdem, okul dışı eğitim ortamlarıyla ilgili eğitim alıp/almama ve Denizli il milli eğitim müdürlüğü ARGE tarafından hazırlanan okul dıĢı öğrenme ortamlarına ilişkin çalışmayı okuma-inceleme durumu değişkeni arasında istatistiksel olarak 0,05 manidarlık düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır ancak eğitim yöneticilerinin okul dışı öğrenme ortamlarına ilişin algıları ile yaş, branş ve çalışılan ilçe değişkeni arasında istatistiksel olarak 0,05 manidarlık düzeyinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir.